Agilt och säkert på Baxter

Medicinteknikjätten Baxter införde agila och effektiva arbetssätt utan att äventyra funktionssäkerheten.

Uppdraget

I samband med att Baxter inledde arbetet med en ny dialysmaskin ville de även börja arbeta mer agilt. Att applicera agil utveckling ”by the book” var däremot aldrig ett alternativ. Baxter behövde ta hänsyn till att utvecklingen bedrivs på olika platser och att den inkluderar både mjuk- och hårdvara. De behövde även uppfylla kraven som standarder för cyber- och funktionell säkerhet ställer, krav som inte alls går i linje med agila principer.

Baxter såg en utmaning i hur de skulle kunna skala upp utvecklingen. De hade redan tillämpat scrum i mindre projekt, lokalt, men nu skulle de utgöra åtta team utspridda både i Sverige och Italien. Hur skulle de kunna väva samman två så olika discipliner som system och hårdvara, med sina vitt olika cykler för styrning och beslut. En annan svårighet låg i de implicita kraven på vattenfallsutveckling som ställs i standarden för funktionssäkerhet, IEC 62304.

Addalot bidrog med en agil coach som under perioder även agerade som tillförordnad projekt- och teamledare. Målet var att etablera ett effektivt (och agilt) arbetssätt som levde upp till standarden IEC 62304. Genom utbildning och coachning av scrum masters, linjechefer och utvecklingsteam etablerades en fördjupad och gemensam bild kring agil utveckling, över hela linjen.

"Lösningsorienterade som Addalot är, kunde de med sin omfattande erfarenhet av utvecklingsflödet snabbt fånga och ta tag i de problem som fanns."

Ivan Fulöp, Linjechef och projektledare för NextGen

Nytt arbetssätt

Av alla de aktiviteter som förändringsprojektet bedrev var implementationen av följande centrala mekanismer essentiella för projektets framgång:

Uppnådda förbättringar

Förbättringsprojektet levde upp till målet om ökad effektivitet. Utan att göra avkall på funktionssäkerheten demonstrerades resultat som kortade ledtider från krav till implementerad feature. Framför allt förbättrades dialogen, inte bara mellan de olika mjukvaruteamen utan även med och mellan discipliner som produktledning och verifiering. Detta, i sin tur, ledde till färre problem vid överlämning. Som en positiv följdeffekt inspirerades även andra delar av organisationen (Hårdvara och Verifiering) att påbörja sin resa mot att arbeta mera agilt.

Vill du jobba med oss?

Nunc feugiat convallis purus at scelerisque. Vestibulum in tortor justo. Nam fringilla massa eget massa vehiculav, non viverra velit ornare. Sed sollicitudin nunc at risus hendrerit molestie. Vestibulum let paosyu.

Addalot