Expertisområden

Functional Safety

Vi måste alla kunna lita på att den programvara som ingår i säkerhetskritiska system är tillräckligt säker, så att risken för att systemen fallerar och orsakar fara är acceptabelt låg. Detta ställer speciella krav på de företag som utvecklar och underhåller programvaran.

Kombinera arbetet

Vi måste alla kunna lita på att den programvara som ingår i säkerhetskritiska system är tillräckligt säker, så att att risken för att systemen fallerar och orsakar fara är acceptabelt låg. Detta ställer speciella krav på de företag som utvecklar och underhåller programvaran.

Functional Safety och kraven för säkerhetskritiska system fastställs i olika standarder, som t ex IEC 61508, ISO 26262, EN5012x, DO-178B, och IEC 60880. Ett mål vid utveckling av säkerhetskritiska system är därför att säkerställa att en sådan standard uppfylls. Detta innebär bland annat att utvecklingsprocessen behöver analyseras och anpassas.

Arbetet med detta påminner mycket om processförbättringsarbete baserat på etablerade modeller som CMMI och SPICE. Processkraven i dessa standarder överlappar till stor del med kraven i säkerhetsstandarderna.

Det är därför ofta motiverat att kombinera arbetet med att uppfylla säkerhetsstandarder med förbättringsarbete baserat på etablerade modeller som CMMI och SPICE.

functional safety

Vikten av att vara med från början

Att introducera standarder för säkerhetskritiska system är komplicerat. Standarderna är oftast omfattande och svåra att förstå och applicera. Det är nödvändigt att överbrygga vitt skilda områden som mekanik, hård- och mjukvara. Vi talar här om relationen mellan mekanisk säkerhet och funktionell säkerhet. Vidare behöver existerande utvecklingsmetoder som t ex agil metodik, anpassas för att uppfylla kraven i säkerhetsstandarderna (som ofta är beskrivna i ett vattenfallsflöde).

Det är därför viktigt att få med säkerhetsperspektivet från början i projekten såväl som i organisationen. Organisatoriskt behövs i regel särskilda roller med ansvar för säkerheten. Det kan vara svårt att bedöma dessa rollers mandat och hur insatta de som innehar rollerna behöver vara i tekniken som utvecklas. Det är nödvändigt att definiera väl balanserade besluts- och kommunikationsvägar mellan dessa säkerhetsinriktade roller och utvecklingsprojekten. Samma sak gäller i relationen med beställare, leverantörer och underleverantörer.

Våra tjänster

Addalot har en unik kombination av lång erfarenhet inom processförbättring – som t ex CMMI, SPICE och agil utveckling – och gedigen förståelse för säkerhetsstandarder. Vi erbjuder följande kvalificerade tjänster inom området programvarusäkerhet:

Standarder

Standarder spelar en avgörande roll vid utveckling av säkerhetskritiska system.
IEC 61508 är en central standard som anpassats för tillämpning i en rad olika områden. Nedan är en översikt av  områden den anpassats till:

Vill du veta mer?

SYSTEM & SOFTWARE SAFETY 2024

We would like to invite you to the 12th Scandinavian Conference on System and Software...
right-arrow

10 recommendations for successful implementation of ISO 26262 and Automotive SPICE

Har din organisation förväntningar på att både uppfylla ISO 26262 och Automotive SPICE? Att implementera...
right-arrow

The Toyota Unintended Acceleration – finally “proven” due to faulty software

How would you react if your car suddenly starts to accelerate without you being able...
right-arrow

Fler expertisområden

Process Capability

Ett effektivt arbetssätt är en förutsättning för leverans i tid, med rätt
right-arrow

Adaptive Agile

Agila principer och metoder passar även storskalig och säkerhetskritisk utveckling. Fokus är
right-arrow

Industrial Open Source

När fri källkod tog fart var det möjligheten att fritt använda, ändra
right-arrow

Secure Development

I ett allt mer digitaliserad samhälle har cybersäkerhet blivit extremt viktigt. Vi
right-arrow
Addalot