Geir Fagerhus stipendium till framstående examensarbete
Lunds Tekniska Högskola LTH kommer genom en donation från företaget Addalot att inrätta ett stipendium inom området software engineering (programvaruteknik). Donationens avsikt är att hedra minnet av Q-Labs (numera kallade Addalot) alltför tidigt bortgångne grundare Geir Fagerhus.
Syftet med stipendiet är att belöna särskilt framstående examensarbeten som kopplar samman forskning inom software engineering med konkreta behov i industrin.
Geir Fagerhus, som startade Q-Labs i Lund 1989, var en entreprenör och pionjär med en unik förmåga att identifiera och realisera affärsmöjligheter inom software engineering.
Geir hade också ett stort intresse av att koppla samman industri med akademin och ”bridging the gap” var en av hans slogans. Som en del av denna strategi etablerade Q-Labs kontor nära universitet och organisationer som var framstående inom programvaruteknik som Fraunhofer Institute i Kaiserslautern och universiteten i Lund och Maryland.
Han etablerade också samarbeten med några av världens vid den tiden mest framstående forskare (Harlan Mills, Victor Basili, Dieter Rombach, Bill Curtis och Claes Wohlin) och etablerade en ”rådgivande styrelse” för Q-Labs, där många av dem hade en plats. Vidare lyckades Geir skapa nyckelroller för Q-Labs i europeiska forskningsprojekt, t.ex. REBOOT och PERFECT.
Geir var alltid på jakt efter nya tekniker och att omsätta dessa i praktisk nytta. Detta skedde då ofta i direkt samarbete med grundarna av teknikerna. Detta ledde till att Q-Labs introducerade modeller som Cleanroom Software Engineering och CMM för Ericsson och andra kunder.
Stipendiet är riktat till studenter på LTH, det universitet som Q-Labs under åren hade störst haft mest utbyte med, och kommer att delas ut årligen under minst fem år. Pristagare blir den/de som genomfört det examensarbete i datavetenskap med inriktning mot software engineering och som på bästa sätt återspeglar Geirs anda. Prissumman är på 10 000 kr per examensarbete och kommer att delas ut på LTH:s examenshögtid.
Bedömningskriterier för stipendiet är:
- Software engineering relevans – integrera förvärvad kunskap
- Industrirelevans – identifiera och konkretisera behov i industrin
- Ingenjörsmässighet- hantering av: frågeställning, balans i teori/praktik och informationskällor
- Presentation – pedagogisk disposition
En bedömningsgrupp med två företrädare från institutionen för datavetenskap och en representant från Addalot föreslår och motiverar beslut om pristagare. LTH:s rektor beslutar om pristagare. Examensarbeten avslutade under 2025 kommer vara de första att komma på fråga för detta stipendium.