Teamwork
Lagarbete (”teamwork”) har visat sig vara väldigt effektivt, speciellt i arbete som kräver kreativitet och kompetens inom många områden. Tillsammans kan man vara mycket effektivare än vad de olika individuella insatserna ger.
Med ett team menar vi en grupp individer med kompletterande kompetens som genom ett koordinerat arbete mot ett gemensamt mål skapar en synergi där individernas styrkor framhävs och deras svagheter begränsas. Viktiga delar av ett framgångsrikt lagarbete är det gemensamma målet, möjligheten att påverka arbetsformer och lösning samt att för individerna att känna delaktighet.
Vad är det bra till?
Systemutveckling har goda förutsättningar att nyttja lagarbetets fördelar. Det är kreativt arbete som kräver flera olika specialistkompetenser. Här är några områden som vi sett en märkbar effekt vid implementation av ett väl fungerande lagarbete:
- Kvalitet. Upp till 50 % reducering av defekter. Detta kan åstadkommas genom ett gemensamt ansvar och genom frekventa team-granskningar av samtliga leverabler.
- Ledtid. Högre produktivitet genom högpresterande team.
- Kompetens. En ökning i förmågan hos team-medlemmarna. Teammedlemmarna kompetensutvecklas eftersom de arbetar med olika problem med varandra och skapandet av en kultur med konstruktiv kritik.
- Leveransprecision. Ökad leveransprecision genom bättre tidsestimering och högre engagemang i uppgiften.
- Motivation. Ge teamet ett självbestämmande som gör det möjligt för teamet att känna ägarskap för dess arbete. Andra faktorer som arbetstillfredsställelse och laganda driver också ökad motivation.
Se mer i artiklarna under "Ladda ner" i högerkolumnen.
Utmaningar
Den stora utmaningen med lagarbete är att få medlemmarna att tillsammans och effektivt nyttja sina olikheter för att lösa problem och nå målet. Det är inte helt ovanligt att inre konflikter eller ett orealistiskt yttre tryck får samarbetet att falera. Här är några exempel på symtom på omogna team:
- Missade deadlines, vilket ofta upptäcks mycket sent.
- Misstag repeteras i samma projekt.
- För stora team, vilket ofta ger uppkomst till ”undergrupper”.
- Team-medlemmar som inte vet målet med projektet eller hur organisationen de arbetar i fungerar.
- Individer flyttas mellan team på ett ad hoc sätt.
- Utbildning i teamhantering utförs inte.
Vad är det?
Man kan dela in arbetet med att skapa framgångsrikt lagarbete i tre områden: Teamprocessen, dvs. vad teamet skall göra, vilka dokument etc. som skall produceras och vilka aktiviteter som måste utföras. Teamdynamik, dvs. hur teamet skapas, hur beslut fattas, hur kommunikation, feedback etc. fungerar. Detta handlar mycket om förmågor för att teamet skall fungera. Organisatoriskt stöd, dvs. vilket hjälp teamen får för att bli och förbli effektiva. Viktigt är att teamen får utbildning och träning samt att omogna team får hjälp med målsättning och coachning tills de blir självgående. Belöningsstrukturer, resurshantering, målsättning och uppföljningsstrukturer påverkar också teamets förmåga. Agila utvecklingsmetoder baserar sin metodik på att utvecklingsteamen är väl fungerande team.
Var kommer det ifrån?
Människan har nyttjat lagarbete under lång tid. Ett tidigt exempel är jaktlag där en mindre grupp individer samarbetar för att nå önskat mål, dvs nedlagt byte. Under historiens gång har populariteten hos lagarbete kontra styrt grupparbete (där en ledare delar ut individuella uppgifter till deltagarna) varierat. Förutsättningarna för lagarbete började mer systematiskt studeras under tidigt 1900-tal och under andra världskriget fick man återigen upp ögonen för den höga produktivitet ett väl fungerande team kan få.
Vår erfarenhet
I början av 90-talet jobbade vi med Cleanroom Software Engineering tillsammans med Ericsson. Cleanroom förutsätter effektiva team, men erbjuder inget stöd för detta. Eftersom teamens effektivitet varierade kraftigt tog vi fram paket med utbildning och aktiviteter för att säkerställa ett effektivt lagarebete. Implementationen gav ett strålande resultat. Läs mer i artiklarna under ”Ladda ner” i högerkolumnen. I de nu alltmer populära Agila utvecklingsmetoderna har effektivt lagarbete återigen blivit ett av de viktigaste åtgärderna för en produktiv systemutveckling.
Läs mera
Förutom våra egna white papers som du finner i högerkolumnen så kan vi rekommendera följande böcker:
- Creating Top Flight Teams av Hilarie Owen [Bokus.com]
- Cleanroom Software Engineering Practices av Shirley Becker, James Whittaker [Bokus.com]
- Designing Team-Based Organizations av Susan Albers Mohrman, Susan G Cohen, Allan M Mohrman [Bokus.com]
- Management Teams: Why They Succseed or Fail av R M Belbin [Bokus.com]
- Leaders of Schools: Firo Theory Applied to Administrators av Will Schutz
- Why Teams Don'T Work av Harvey Robbins, Michael Finley [Bokus.com]
- Self-Directed Work Teams av Cresencio Torres, Jerry Spiegel [Bokus.com]
- TSP(SM)Coaching Development Teams av Watts S Humphrey [Bokus.com]